Tuesday, June 9, 2009

Ramai pelajar luar bandar akan gagal SPM jika BI diwajibkan.


251108-mahathir-melayu CYBERJAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bersetuju supaya Bahasa Inggeris dijadikan mata pelajaran wajib untuk lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
Katanya, idea itu boleh memberi nilai tambah kepada masa depan pelajar terbabit khususnya untuk bersaing dalam dunia pekerjaan dalam era globalisasi.
Bagaimanapun, beliau berharap Kementerian Pelajaran akan mendapatkan pandangan daripada orang ramai khususnya ibu bapa terlebih dulu sebelum melaksanakannya kerana ia menyentuh masa depan anak mereka.

Nota Kaki: Sebelum buat keputusan wajibkan BI dalam SPM, sila buat tinjauan dan penyelidikan masak-masak, jangan jadi macam isu PPSMI, jangan ikut sedap pemikiran pemimpin sahaja, Kalau isu ini diperbesar-besarkan atau diteruskan, saya rasa UMNO sudah gali lubang kubur di Manek Urai, Hang tau ka Tun, Manek Urai Tu dok belah mana kat Kelantan?.  Ramai pelajar di luar bandar akan gagal SPM jika bahasa Inggeris dijadikan mata pelajaran wajib untuk lulus. TPM pon dia tahu, tapi kita semua dah tau mereka bukan nak jaga rakyat dia orang semua mau jaga perut mereka aja. PPSMI Tun jugak mulakan dulu kan.

0 comments:

Post a Comment