Thursday, June 11, 2009

Usia Bukan Penentu, Calon Mesti Diterima Rakyat


KUALA LUMPUR, 11 Jun (Hrkh) - Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS, Dato' Mustafa Ali menegaskan dalam meletakkan calon bagi Pilihan Raya Kecil Manek Urai, PAS tetap menekankan calon yang diterima rakyat dan bukan bersandarkan faktor usia semata-mata.

Beliau berkata demikian sewaktu menjawab soalan yang diajukan media mengenai kriteria calon PAS pada pilihan raya tersebut sama ada PAS akan meletak calon yang muda sebgaimana di sarankan Suruhan Jaya Pilihanraya (SPR).

"Proses pemilihan calon tersebut berlaku secara natural. Kriteria untuk kita menghadapi pilihan raya ialah 'orang yang memungkinkan' dan 'orang yang diterima'. Umur bukan kriteria yang mutlak.Jika orang itu berusia 80 tahun tetapi jika dia yang terbaik dan rakyat terima dia, kita akan letakkan dia sebagai calon. Itu tidak menjadi masalah. "Sebagai contoh Dato' Halim Abdul Rahman, walaupun beliau sudah menjangkau 70 tahun tetapi beliau masih bertenaga dan diterima rakyat.

"Kriteria ini yang diterima pakai di samping kriteia seperti akhlak yang baik, yang tidak perlu saya sebutkan lagi. Apa yang penting masyarakat menerimanya. Jika masyarakat tidak menerimanya, bagaimana kita hendak menang?" katanya dalam satu kenyataan baru-baru ini.

0 comments:

Post a Comment